Thursday, August 19, 2010

.ketentuan Allah.

salam...

dah lame rasenye ada x post entry kat blog. kadang2 kekangan mase yang x mengizinkan disamping kemalasan tahap tertinggi. okay2, lari dari tajuk nampak. entry kali nie ada memang nak tujukan buat kawan ada, ex-roomate time matrik, wat kamu, aku nak share pengalaman aku nie. pengalaman yang banyak mengubah hidup aku ketika itu.

dulu mase ada umor 11 tahun, semase darjah 5 n tahun tue tahun 2000, mase ingat lagi yang ibu ada bagi tahu yang dia mengandung. mase tue gembiranye tuhan je tahu. yelah nak dapat adik. yang bongsu mase tue dah berumor 6 tahun. alhamdullilah, mase tue 1 family gembira sangat2. 

hampir tiap2 hari terbayangkan nak dapat adik. kami adik beradik memang teruje, before tue my mom berape kali dah gugur. so semue happy giler2. n normal for pregnant lady untuk wat check up kan. mule2 tue semue nampak okay. until one day, ada masih ingat hari tue ada baru balik dari skolah agama, my mom tengah lipat baju. die kate kat ada yg result untuk check up hari tue nampak pelik. doc kate mcm ade something wrong. mase tue x tau pasal ape2 lagi.

then after few days, doctor call n my mom kene masuk hospital. before that, badan my mom dah lebam2. tapi my mom x syak ape2 lagi. mase tue ada x dapat nak fikir macam orang dewasa yela baru 11 tahun bukan. n i thought that my mom kene tahan wad biase2. mase tue kandungan dah agak besa. around 5 month maybe. 

kami x tau ape yang berlaku ngan my mom, ada x tau ape sakit dier. my mom nie diletakkan kat wad untuk orang2 pregnant tapi my mom punye bilik di asingkan. duduk sorang2. mase hari ke 2 or ke 3, x ingat sangat, time tue sedara mare ramai yang datang. dalam bilik tue, my mom explain ape sakit dier, mase tue baru ada sedar yang my mom kene leukemia. mase tue ada hanya tau yang dia adalah kanser darah. mase my mom cerite, ada dah x tau macam mane nak kate. ada larikan diri, duduk 1 sudut ada menangis sorang2. rase macam tuhan x adil, kenape nak bagi my mom sakit macam nie. ada nangis diam2, x mau risaukan ibu ada. mase tue baru sedar yang my mom senang sangat lebam walaupun terlanggar barang sikit. tue semue kerana leukemia.

then my mom cakap yang nie semue Allah dah tentukan, kite 1 keluarga kene redha. mase tue ada x tau macam perasaan ada. 2 bulan ibu ada kene tahan kat wad n since my mom pregnant, die x boleh nak wat kemoterapi langsung coz akan bahayakan adik ada. selame 2 bulan kat hospital, hampir tiap2 hari kami ulang alik g Hukm tiap2 petang. ada pun x tau macam ada ngan adik2 ada boleh uruskan diri time tue, kalau x selalu harapkan ibu je. selalunye lepas sekolah agame, kami g lawat my mom.

my dad banyak berkorban dalam tempoh 2 bulan tue. dielah masak, basuh baju, kemas rumah ngan macam2 lagi. ada hanya tolong sikit2 je mase tue. tiap2 hari ada rase sedih coz tengok ibu kene tahan wad. tapi mase tue x sedar yang leukemia tue bahaya. my mom gak kene deliver baby mase kandungan 7 bulan, coz nak wat kemo cepat2 before kanser tue makin teruk. doc pun cakap yang maybe adik ada tue akan sumbing coz lahir x cukup bulan. pada 25/7/2000 my mom selamat lahirkan adik ada tue, alhamdullilah, my mom lahirkan adik ada dalam keadaan yang cukup sifat. my mom boleh balik sekejap. mase my mom nak deliver baby, kami adik beradik duduk kat rumah tunggu berita dari ayah. memang takot sangat2. tapi alhamdullilah semue selamat. 

lepas my mom lahirkan baby, jangan cakap, ramai sedara mare nak amik adik ada untuk mereka jaga, tapi my mom berkeras nak jaga jugak. so lepas pantang kalau x silap, my mom start kemo. sangat2 x sampai hati tengok my mom kene kemo, tempat yang dimasukkan ubat tue sampai jadik lembam kehitaman. tangan my mom jangan cakap sampai bengkak. lepas kemo my mom x larat, rambut gugur sikit n macam muntah2. ubat2 yang nak kene makan sangat2 la banyak. tapi alhamdullilah, my mom sangat2 kuat nak lawan sakit tue. 

banyak stage kemo yang my mom kene ambil. lepas abis kemo kene buat check up, kalau x silap 1 skali, then 3 bulan skali pastu 6 bulan skali. kene check darah ape semue takut penyakit tue datang balik. even adik ada yang baby tue pun kene test, takot die dapat penyakit tue jugak. tapi alhamdullilah die sihat. doc gak penah kate yang, if dalam mase 5 tahun, if penyakit tue datang balik, kene repeat semue kemoterapi. kalau lepas 10 tahun, x de pape yang berlaku insyaallah penyakit tue dah sembuh. walaupun x 100% tapi kire dah selamat.kadang2 kalau tangan my mom luke, ada jadik takut. coz leukemia nie buatkan darah pesakit tue cair n biler luke, die akan lamabt bergumpal kat tempat luke tue. orang normal, darah akan bergumpal kat tempat luke untuk prevent ia dari terus mengalir, tapi pesakit nie darah akan mengalir coz terlalu cair. memang takot giler kalau my mom terluke time tue.

tapi alhamdullilah, walaupun my mom kene leukemia, die kuat. n ape yang Allah beri ujian ade hikmah, itu yang my mom selalu cakapkan. kami adik beradik time tue memang semakin rapat, boleh buat kerje sendiri, makin dewasa semasa hadapi bende itu semue. syukur alhamdullilah jugak, kerana mengandungkan adik ada lah, penyakit tue dapat dikesan mase stage yang awal dan dapat diubati. allamdulliah. mase tue jugak lah ada rase sedikit demi sedikit tanggungjawab sebagai kakak. semue yang berlaku itu memang tuhan dah uruskan, qada' dan qadar yang allah dah tetapkan. kite sebagai hambanye kene berusaha untuk hadapi, setiap penyakit ade ubatnye melainkan mati sahaja. selagi kite masih bernyawa kita hendaklah berusaha untuk mengubati penyakit tue.

buat kawan aku, berat mate yang memandang berat lagi bahu yang memikul. aku tau ape yang aku rase x same seperti ape yang kamu rase, aku harap kau semakin kuat hadapi semue tue. ape yang aku post disini aku harap dapat kuatkan semangat kamu yang setiap penyakit tue ade ubatnye. aku sentiasa doakan yang terbaik buat kamu. mase typing entry nie, air mata x henti mengalir. rase syukur sangat2 coz Allah masih panjangkan usia ibu ada. ada doa supaya ibu dan ayah ada dapat tengik ada graduate next year. amin~

. my lovely mom.

. my lovely sisterz.

p/s: ujian dari Allah memberikan kite kekuatan untuk terus hidup~

1 comment:

fie_na said...

sentiasa doakan fna dan bg semangat..i really need support from people around me.. (=